
Çelik konstrüksiyon çeliğin yüksek mukavemetiyle genelde büyük açıklıklar geçmek için kullanılmaktadır. Çelik yapılardayapı malzemesi olarak kullanılan çelik, demir cevherinin yüksek fırınlarda kok kömürü yakılarak ergitilmesi sonucu oluşan ham demirin özel fırınlarda tekrar ergitilip içerisine katkı maddeleri konulmasıyla elde edilmektedir.
Diğer çatı sistemlerinde geçilemeyecek açıklıklar çelik konstrüksiyonla geçilebilmektedir. Büyük açıklıklarda ekonomik ve daha fazla net kullanım alanı gibi olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Kaplamaları ise genelde oluklu metalik, eternit levhalar veya alüminyum sandviç paneldir.
Çelik çatılar özenli işçilik gerektiren hatasız yapılması gereken çatı tipleridir. Çelik taşıyıcı sistemin en dikkat edilmesi gereken ince detayı ise düğüm noktalarıdır. Bir düğüm noktasında uygulanan perçinlerin aralıkları şu hususlar göz önünde tutularak tespit edilir: • Birleştiren elemanlar arasına suyun girip pas yapmaması • Basınç etkisiyle levha elemanlarda “buruşma” olmaması
Çelik taşıyıcı sistemlerin yangın dayanımı açısından özel bir önemi vardır. Çelik malzemenin yanması dışında, sıcaklık karşısındaki şekil değiştirmesi göz önünde bulundurulur. Çelik belirli bir sıcaklıktan sonra, daha düşük gerilmeler karşısında normale oranla daha büyük plastik deformasyona uğramaktadır.
Çeliğin mukavemeti 150-300o arasında biraz artış göstermekte; ancak ısı artışı devam ettiği taktirde 540 derecede plastik deformasyona (kalıcı şekil alma) uğramakta ve 600o’ye ulaştığında emniyet gerilmesinin altına düşmektedir. Sıcaklık artışı devam ettikçe elastik davranış sona ermekte ve plastik deformasyonu başlamaktadır. Yaklaşık 1500 o sıcaklıkta ise erimektedir.